skip to Main Content

Az évek során megszámlálhatatlan előadást, foglalkozást tartottunk, részt vettünk fesztiválokon, falu- és városnapokon és más olyan rendezvényen, ahol alkalom nyílt rá, hogy a hallgatóság figyelmét ráirányítsuk a környezetvédelem fontosságára.

Nyilvánvalóvá vált, hogy ha sikeresek akarunk lenni, akkor színessé kell tenni ezeket az alkalmakat, nem elég a „stand up”, hanem anyagokra, játékokra lesz szükségünk. Fontos volt ugyanakkor, hogy ne mások anyagait használjuk programjaink során, ne internetről kalózkodjunk le ezt-azt, hanem próbáljunk saját anyagokat készíteni.

Ötletből természetesen soha sincs hiány, így gyűlt össze tananyagokból egy a 100 típust is meghaladó „gyűjtemény”, amelyet az elkövetkezőkben bemutatunk. A memóriakártyás anyagaink talán a legváltozatosabbak, hiszen nagyon sok témakör esetében alkalmazhatóak. Egy kis játék segítségével könnyebben megjegyeznek a gyerekek például madárfajokat és így hatékonyabban tudunk majd információkat csempészni be a fejükbe.

***

Sorozatunkat egy a madarak mozgásával, körvonalaival kapcsolatos anyaggal kezdjük. Még 2016-ban került fel honlapunkra egy kis feladatlap, ahol madarak körvonalaival lehetett ismerkedni. Ingyenesen letölthető ez a PDF, általa könnyedén tudunk otthonra memóriakártyát készíteni. Mivel itt árnyékot kell árnyékkal összehasonlítani, keressünk rá az interneten az adott fajokra, hogy „élőben” is megismerhessük. Ha több időt akarunk rászánni, nézzük meg a gyerekekkel, hogy hol élnek, mivel táplálkoznak a madarak, és keressünk összefüggéseket az alakjukkal kapcsolatosan.

Az évek során továbbfejlesztettük az anyagot, és sikerült egy kis termékcsomagot is kialakítani. Ez a csomag 12 madárfajt és az ehhez tartozó árnyékos lapokat tartalmazza, 1,5 mm vastagságú kartonon. Ehhez tartozik egy kis információs füzetke (8 oldal/A6), amelyben a madarak mozgásáról olvashatunk. Bővebb információkat itt találhatunk.

Back To Top