skip to Main Content
Az elmúlt 14 év során a Zöld SzékelyFöld Egyesület programjainak jelentős része kapcsolódott valamilyen formában a környezeti neveléshez. A 2010-es évben felvetődött annak a szükségessége, hogy a sok apró nevelési kezdeményezést kapcsoljuk össze, egy egységes programmá, mert a kis programok eredményei lassanként levesznek, feledésbe merülnek.
Így jött létre a Hangyasuli, egy fejlődési irány, amelyet az elkövetkező években igyekeztünk a számtalan kisebb-nagyobb program segítségével folyamatosan építgetni, és amely a régió legnagyobb környezetvédelmi nevelési programjává nőtte ki magát.

Mit tud a Hangyasuli? Miért van szükség rá?

Székelyföldön sok iskolában lehet találkozni környezeti neveléssel, lelkes pedagógusok környezetvédelmi programokat szerveznek diákjaik számára, ezek nagyrészt alkalmi programok, és viszonylag kis közösséget céloznak meg. A Hangyasuli ezekre a kezdeményezésekre épülve igyekszik segíteni mindazokat, akiket érdekel a környezeti nevelés. Többféle módon segíti a tanárokat, hogy akár a Hangyasuli részeként, vagy önállóan, saját településükön környezeti neveléssel foglalkozzanak.

Szakmai anyagok

Meg vagyunk győződve arról, hogy számos környezetvédelmi neveléshez kapcsolódó anyag lapul különböző fiókok mélyén, vagy azért mert nincsen egy megfelelő közeg, ahol azt lehet megosztani, vagy mert nem szeretnék azt közkincsé tenni. Márpedig ha az a célunk, hogy érdemben tudjunk változást elérni, elsősorban információra, ötletekre van szükség. Ha a környezetvédelmi nevelés irányt érdeklődő pedagógusok könnyebben hozzájutnak tananyagokhoz, segítségével könnyebben fel tudnak készülni egy tevékenységre, és minden bizonnyal több gyerekhez eljut az információ.
Talán arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy létrejött egy több mint 2.000 oldalas, ingyenesen letölthető tananyag, amelyet bárki letölthet a Hangyasuli oldaláról. Ennek segítségével számtalan környezeti nevelési órára fel tudunk készülni vagy éppenséggel csak elmélyülhetünk valamilyen témában.

 

Programok

Természetesen fő célunk, hogy aktív programokat tartsunk szerte Székelyföldön, ennek megfelelően az elmút években több mint 16.000 diáknak tartottunk valamilyen tevékenységet.

Rendezvények

Igyekszünk kihasználni minden alkalmat, hogy szélesebb réteghez eljuthassunk a programjainkkal. Így a Hangyasuli programsátra jelen van város- és falunapkon, iskolai rendezvényeken, fesztiválokon. Ezeken az alkalmakon lehetőség kipróbálni a játékainkat, részt venni különböző ügyességi versenyekben.

Honlap

A számtalan Hangyasulis program szükségessé tette, hogy az egyesület környezeti nevelési tevékenységeit külön jelenítsük meg, így 2017. februárjától elindult a www.hangyasuli.ro tematikus oldal. Ennek segítségével az érdeklődők egy helyen, rendszerezve találják meg a Hangyasulival kapcsolatos információkat (hírek, letöltések, programbeszámolók, online játékok stb.)

Back To Top