skip to Main Content
2017.11.22. – A több tevékenységtípust tartalmazó program egyik legfontosabb része a most elkészült hulladékgazdálkodással kapcsolatos adatbázis létrehozása volt. Az elkövetkező időszakban folyamatosan feltöltésre kerülő anyagok célja, hogy a régió lakosai jobban megismerjék a hulladékgazdálkodást, ezáltal az ő szerepüket is a rendszerben.
A Zöld SzékelyFöld Egyesület a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Jó ötlet programja keretében egy összetett programot indított a hulladékgazdálkodással kapcsolatosan. A Hangyasuli: Hulladékról hulladékra nevet viselő program célja, hogy a megvalósított tevékenységek által hozzájáruljon a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó szemléletváltáshoz.
Sajnos nagyon sok probléma tapasztalható a hulladékgazdálkodás területén, elég csak a mára már megszokottnak számító illegális lerakókra, az akadozó szelektív hulladékgyűjtésre vagy csak a szennyvízcsatornára nem csatlakozókra gondolni. Az elkészült adatbázisban található témák átfogják a hulladékgazdálkodás prioritási sorrendjét (megelőzés-szelektálás-ártalmatlanítás), és igyekeznek egy átfogó képet adni az érdeklődőknek. Egyértelmű, hogy a lakók nélkül nem fog változás történni, ahhoz azonban, hogy a lakók változtassanak a jelenlegi szokásaikon elsősorban az önkormányzatok, szakcégek kell lépjenek.
Ha az emberek látják, hogy mi az, amire oda kell figyelni egy termék vásárlása során, mi történik az általa szelektíven gyűjtött hulladékkal, vagy éppen mi fán terem egy hulladéklerakó, valószínűleg sokkal könnyebben fog majd bekapcsolódni ő is a folyamatba.
Fontosnak tartjuk, hogy egy minél átfogóbb adatbázis jöjjön létre, ezért a felület kérdések feltevésére is lehetőséget nyújt, sőt az adatbázist új információkkal is kiegészíthetik.
Back To Top