skip to Main Content
Az elmúlt hónapokban a Hangyasuli a Szekler Teker Egyesület partnereként egy nagy lélegzetvételű kerékpáros oktatási programban vett részt Székelyudvarhelyen. Az Aktív Udvarhely program részeként megszervezésre kerülő program célja volt, hogy felkészítse 4 iskola 11 kilencedikes osztályát arra, hogy hogyan tudnak a lehető legnagyobb biztonságban részt venni a közúti forgalomban.
A programban összesen 280 diák vett részt, ezáltal sikerült a székelyudvarhelyi diákok egy jelentős százalékát megszólítani. Maga a képzés három részből, egy 2 órás elméleti, egy 3 órás gyakorlati képzésből, valamint egy vizsgából állt.
A részt vevő diákok egyrészt megismerkedhettek a közlekedési táblákkal, a gyakori balesettípusokkal, valamint ötleteket kaphattak, hogy hogyan tudják elkerülni azokat. A gyakorlati képzés során nem kerékpározni tanultak, hanem megfelelően viselkedni a közúti forgalomban, részletesen átgyakorolva a legelemibb mozdulatokat, mit, mikor, miért, hogyan kell tenni, ha kerékpárral indulunk útnak.
Hogy mennyire volt sikeres a program? Nehéz egy oktatási program eredményeit számszerűsíteni, de az vitathatatlan, hogy a diákok sok olyan dologgal találkoztak, amelyek biztonságosabbá teszik a hétköznapjaikat. És ha már csak egy balesetet is sikerült megelőzni, akkor már megérte. Fontos, hogy lássák, hogy nem egy nagy játék a közlekedés, hanem komoly következményekkel járhat a nem megfelelő viselkedés. Ezúttal is két fontos dolgot emelnénk ki:
– Ha azt akarjuk, hogy a kerékpárosokra tisztelettel, a közúti közlekedés egyenrangú részeként tekintsenek, akkor annak megfelelően is kell viselkedni. Meg kell ismerni a közlekedési táblákat, szabályokat, és ami még fontosabb, be is kell tartani azokat. Azért, mert kerékpárunk van, az nem azt jelenti, hogy bárhol haladhatunk, ahol az elfér, hanem ugyanazok a szabályok tartoznak ránk is, mint az autósokra.
– Nagyon fontos ugyanakkor, hogy rendelkezzünk a kötelező felszerelésekkel, fejvédővel, ha útnak indulunk, hiszen ez garantálhatja, hogy a nap végén hazaérünk szeretteinkhez. Sajnos nap mint nap láthatunk sötétedés után olyan kerekeseket, akik mellőzik ezeket, kivilágítatlanul, láthatósági mellény nélkül cikáznak fel a járdára, le az útra, veszélyeztetve önmaguk és a közlekedésben résztvevők testi épségét. Kiemelnénk ugyanakkor, hogy ha egy kiskorú nem rendelkezik a megfelelő biztonsági felszereléssel, elsősorban a szülő felelőssége, azé, aki megvásárolja a kerékpárt, és „kiengedi a vadonba” gyerekét.
Hogyan tovább? A minta megszületett, működik a dolog. Ha a székelyföldi városokban évente a kilencedikes diákok részt vehetnek egy ilyen programban, akkor néhány éven belül már jelentősen megváltozhat a kerékpáros mentalitás. Ehhez azonban döntéshozói részről támogatás kell, nem válllapogatás, nem köszöntőbeszéd, logókihelyezés, hanem támogatás.
Back To Top