skip to Main Content

2017.06.22. – Napirenden a tudatos vásárlás

A Zöld SzékelyFöld Egyesület a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Jó ötlet programja keretében májusban egy összetett programot indított a hulladékgazdálkodással kapcsolatosan „Hulladékról hulladékra” elnevezéssel. Ennek keretében június első felében Székelyudvarhely iskoláiban 17 tudatos vásárlással, hulladékmegelőzéssel kapcsolatos foglalkozást tartottak, amelyeken 484 gyerek vett részt.

A foglalkozások elsődleges célja az volt, hogy elültessük a bogarat a gyerekek fejében, hogy dönteni, választani kell az üzletekben, ezért ne találomra vásároljanak, vagy ne minimális információk birtokában vegyenek le egy terméket a polcról. Ha már megfordítunk egy terméket, megnézünk információkat annak címkéjén, akkor elindult egy folyamat, amely által kilépünk a megszokott sablonos viselkedésmódból. Ugyanakkor ezáltal befolyásolni tudjuk az általunk hátrahagyott hulladékmennyiséget, annak típusát is. Ha kevesebb hulladékot termelünk, kevesebb problémánk lesz azok külön gyűjtésével és végső soron kevesebb fog kerülni a lerakóra.
A programban használt anyagok (előadásanyag, hulladékos kifestős, memórialapok, hulladékos kirakósok) hamarosan letölthetővé válnak a Hangyasuli honlapján (www.hangyasuli.ro).
Back To Top