skip to Main Content

Ha a projekt eredményeit nézzük, talán a legkiemelkedőbb, hogy ebben az időszakban 385 tevékenység került megszervezésre, amelyen 7652 diák vett részt. Ezzel minden bizonnyal a régió legjelentősebb környezeti nevelési programjává nőtte ki magát.
Április végén zárul a Zöld SzékelyFöld Egyesület Hangyasuli – Környezeti Nevelési Oktatóközpont elnevezésű 26 hónapos projektje.
Az egyesület megalakulása óta jelentős szerepet szánt a diákok, felnőttek környezeti nevelésének, annak, hogy jobban megismerjék a közvetlen környezetük növény- és állatvilágát, hogy ha kis lépésekben is, de változtassanak mindennapi szokásaikon.
Jelentős előrelépést jelentett ebben a folyamatban a 2014-es év, amikor az EGT 2009-2014 közötti időszakra vonatkozó támogatásából nyert finanszírozást, a Civil Támogatási Alap Romániában program keretén belül a Hangyasuli. Ez a pályázat lehetőséget biztosított, hogy a kis időszakos programok helyett huzamosabb ideig, nagyobb tömegeket lehessen megcélozni.
Ha a projekt eredményeit nézzük, talán a legkiemelkedőbb, hogy ebben az időszakban 385 tevékenység került megszervezésre, amelyen 7652 diák vett részt. Ezzel minden bizonnyal a régió legjelentősebb környezeti nevelési programjává nőtte ki magát. Igyekeztünk olyan változatos programokat kidolgozni, amelyekben minden diák, tanár megtalálja a számára megfelelőt, ugyanakkor később újra felidézhető más tevékenységekben. Így voltak versenyek, tematikus foglalkozások, tanulmányutak, táborok, gyalogtúrák, előadások, buszos és bicajos túrák, valamint egyéb tevékenységek. Egy tevékenységen belül is több változatban lehetett részt venni, hiszen ha például az előadásokat nézzük, ott a három nagy témakörben (hulladék, élőhelyek, madárvilág) 13 előadástípus közül választhattak a résztvevők. De a táborok esetében is a gyerekek érdeklődési körük függvényében választhattak: vizes, barlangász, környezetvédelmi, halász, természetfotós, madarász. A Hangyasuli tevékenységei egyre inkább régiós méreteket öltöttek: a program során a székelyföldi megyék 74 településének diákjai kapcsolódtak be valamely programba.
Az aktív programok mellett egy vaskos Hangyasulis tananyag állt össze, és vált ingyenesen, nonprofit célokra elérhetővé. A közel 1000 oldalas elektronikus tananyag egy hiányt kíván pótolni, és gyakorlati segítséget adni mindazon tanároknak (és nemcsak), akiket érdekel a környezeti nevelés. A Zöld SzékelyFöld Egyesület honlapján (www.zoldszekely.ro) megtalálható tananyagrészeket ezidáig 2495 alkalommal töltötték le, ami annak hasznosságát húzza alá.
A Zöld SzékelyFöld Egyesület 2010-ben elindított Hangyasuli nevelési tevékenysége a jelen program befejezésével azonban közel sem ér véget. Május elején indul egy országos szintű vetélkedő, amely a Vargyas-szoros természeti értékeit népszerűsíti, folytatódik az új tananyagok kidolgozása különböző kisebb programok segítségével. Az aktív nevelési programok is folytatódnak, nagyobb lendületet kap a hulladékmegelőzésre épülő Hangyabazár program. Az igényeknek megfelelően apróbb lépésekkel elindul a Hangyaovi, sőt a kerékpáros biztonsági oktatás kiterjesztése is a Hangyasuli napirendjén szerepel. Nem utolsó sorban, ha minden a terveknek megfelelően halad, néhány hónapon belül Hangyasulis környezeti nevelési játékok jelennek meg az üzletekben.

Back To Top