skip to Main Content

A Zöld SzékelyFöld Egyesület a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Jó ötlet programja keretében egy összetett programot indít a hulladékgazdálkodással kapcsolatosan. A Hangyasuli: Hulladékról hulladékra nevet viselő program célja, hogy a megvalósított tevékenységek által hozzájáruljon a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó szemléletváltáshoz.
Fontos, hogy a lakosság lássa szerepét a folyamatban, és ne arra várjon, hogy majd mások –hivatalok, szervezetek – megoldanak minden környezetvédelmi problémát, hanem a maga módján ő is kivegye a részét környezete védelméből.
A Hangyasuli az elmúlt években 1.126 oldal ingyenesen letölthető tananyagot hozott létre, és tett elérhetővé a program honlapján (www.hangyasuli.ro). Ezek hasznát mi sem bizonyítja jobban, hogy ezidáig 10.722 alkalommal töltötték le annak részeit. Ezt kiegészítve a program keretében további 100 oldal hulladékmegelőzéssel, tudatos vásárlással kapcsolatos tananyaggal bővül az oktatócsomag. A két letölthető óraterv célja, hogy arra buzdítsák a pedagógusokat, hogy használják, mutassák be osztályuknak az anyagot, népszerűsítsék a tudatos vásárlás fontosságát. Az óratervek tartalmaznak egy előadásanyagot ppt formátumban, egy tesztsort, amely segítségével fel lehet mérni a gyerekek ismeretét a program előtt és után, de néhány játékot is kilehet majd nyomtatni, használni a tevékenység keretében. Ezek kiegészítéseképpen elkészül a bemutatóanyagok animált változata is, amelynek segítségével sokkal dinamikusabb, érdekesebb előadásokat lehet majd tartani.
Az egyesület munkatársai május 15. – június 15. között előadásokat is szerveznek, amelyek keretében Székelyudvarhely iskoláiban elbeszélgetnek a gyerekekkel a tudatos vásárlás, a hulladék megelőzés fontosságáról. A pedagógusok a 0742-125368-os telefon-számon, vagy az info@zoldszekely.ro email címen jelentkezhetnek a programra.
A hulladékkal, szeméttel kapcsolatos mentalitás megváltoztatásának egyik alapvető feltétele, hogy az embereknek legyen információjuk, hogy mit, miért érdemes csinálni, lássák át a folyamatokat, az ő részüket, feladatukat a nagy rendszerben. A Zöld SzékelyFöld Egyesület egy hulladékkal kapcsolatos adatbázist hoz létre, amelyben legalább 100 gyakori kérdésre ad választ. Ugyanakkor lehetőség van kérdezni is, és igyekszünk azokat mihamarabb megválaszolni.
A gyakorlati hulladékgyűjtéssel kapcsolatos program sem maradhat el, így két hulladékgyűjtési programot is szervezünk, az egyiket májusban, míg a másikat szeptemberben a város különböző helyszínein. Szakmai partnereinknek köszönhetően le lehet adni használt étolajat, a papír, műanyag-, üveg és elektronikai hulladékokat. Emellett továbbra is lehetőség van bekapcsolódni az egyesület Hangyabazár programjába, amelynek keretében az egyesületnek lehet adományozni megunt, de működő tárgyakat, amelyeket igyekszünk eljuttatni oda, ahol még hasznát vehetik.

Back To Top