skip to Main Content

Második alkalommal szervezte meg a Zöld SzékelyFöld Egyesület az egész tanévet felölelő környezetvédelmi vetélkedőjét. A Bethlen Gábor Alap által támogatott vetélkedő célja a havonta megjelenő feladatokkal folyamatos versenyzési lehetőséget biztosítani a régió diákjainak, egy állandó kapcsolatot kiépíteni a környezetvédelmi témákkal. A program szerkezetéből adódóan az érdeklődő csapatok, egyéni versenyzők folyamatosan, akár csak egy-egy hónap feladatait megoldva is bekapcsolódhattak. A havi feladványokat négy feladat alkotta, amelyeket igyekeztünk minél változatosabban összeállítani, hogy lehetőleg újszerűek legyenek, minél több témakört érintsenek, és lehetőleg stílusban se ismételődjenek. Kihívás volt a szervező csapatnak, hogy különböző nehézségi szintű feladványok jelenjenek meg havonta, amelyek egyrészt sikerélményt jelentenek a gyerekeknek, ugyanakkor lehetőséget teremtenek a diákok rangsorolására is.

A májusi, utolsó fordulóban egy oszlopkirakós helyes sorrendbe rakásával lehetett megtudni különböző fajneveket, be kellett azonosítani egzotikus állatfajok neveit, élőhelyeit, felsorolni három a növény- és állatvilággal kapcsolatos éghajlatváltozásra utaló jelet, illetve megmagyarázni az összefüggést. Az utolsó feladat során pedig madárfajokat kellett társítani a megfelelő fészekkel, tojásokkal.

A legügyesebb ebben a hónapban Antal Áron, a felsőboldogfalvi Fülöp Áron Általános Iskola diákja volt, őt követte a szintén felsőboldogfalvi Hangyák csapata, míg harmadik helyen végzett a baróti Gaál Mózes Általános Iskola diákjai (Kovács Koppány, Nagy Alpár), valamint a gyergyószentmiklósi Kós Károly Általános Iskola Westlife csapata. A májusi teljes eredmények itt tekinthetőek meg, és innen letölthetőek a helyes megoldások is.

Ennek eredményeként kialakult az egyéni versenyzők és a csapatok végső rangsora is.

Egyéni versenyzők

  1. hely – Kovács Koppány (Barót, Gaál Mózes Általános Iskola)
  2. hely – Antal Áron (Felsőboldogfalva, Fülöp Áron Általános Iskola)
  3. hely – Lukácsi Izabella (Felsőboldogfalva, Fülöp Áron Általános Iskola)

Csapatok

  1. hely – Hangyák (Felsőboldogfalva, Fülöp Áron Általános Iskola)
  2. hely – HangyÁszok (Homoródszentpál, László Gyula Általános Iskola)
  3. hely – Westlife (Gyergyószentmiklós, Kós Károly Általános Iskola)

Az elmúlt tanévben 14 településről 149 gyerek kapcsolódott be, míg az idén már 28 település iskolájának 180 diákja vett részt a programban. Célunk egyértelműen az, hogy az októberben induló III. Évfolyam még sikeresebb legyen, még több gyereket tudjon megszólítani, és arra bíztatni, hogy hónapról hónapra jobban elmerüljön a természetvédelem, környezetvédelem témájában.

Köszönjük a diákoknak, az őket segítő tanároknak a bekapcsolódást, és főként a kitartást azoknak, akik hónapról, hónapra megoldották, beküldték a Hangyasuli feladatait!

Back To Top