skip to Main Content

2017.08.25. – A tananyagot 1-4. osztályos gyerekeknek készítettük, ennek segítségével megismerkedhetnek a különböző hulladéktípusokkal. A mellékelt kártyalapokat kivágva a közismert memóriakártyás játékot játszhatjuk el a gyerekekkel.

Számoljuk meg a részt vevő gyerekeket, és annak megfelelően hulladékkártya párt válasszunk ki, ha páratlanul vannak, akkor a tanár is be tud kapcsolódni a játékba. Keverjük össze a kártyalapokat, majd osszuk ki a körben álló gyerekek között. Mindenki a kártyalapját maga felé fordítja, hogy más ne lássa a rajta szereplő grafikát. A legkisebbekkel a legegyszerűbb, hogy kiválasztunk valakit, ahonnan kezdődik a játék, és ő kell két osztálytársát szólítsa, aki meg kell fordítsa a kártyalapjait. Amennyiben nem találnak, visszafordítják, és a következő gyerek kérdez. Ha sikerül egy párt megtalálni, akkor oda kell adni annak a gyereknek, aki kérdezett, és aki kártya nélkül maradt, játszodhat tovább, kérdezhet majd, ha rá kerül a sor, de értelemszerűen tőle már nem kérdezhetnek. Azért, hogy elkerüljük a kavarodásokat, a gyerekek tegyék le a kezükből az elnyert, dupla kártyalapokat, illetve akinek még van kártyája, folyamatosan a mellkasához szorítva tartsa. A játék nagyrészt egy kör alatt a végére is ér, de az is megtörténhet, hogy még hamarabb, ezért, hogy ne maradjon le senki, a következő menetet a másik irányba kezdjük.
Nagyobb korosztálynak emelhetjük a nehézségi fokot, és használhatunk minden kártyalapot. Ha például 20 gyerek van a csoportban, válogassuk úgy a kártyákat, hogy legyen 5 pár, és a maradék 10 kártyalap különböző legyen. Elkezdjük a játékot, és azok, akiknek a kártyalapjait már eltalálták, kapnak a megmaradt kártyalapokból. Így hosszabb lesz a játék, ugyanakkor a kártyák folyamatos adagolásával a gyerekek jobban oda kell figyeljenek. Ha elfogynak a kártyák, számoljuk össze, ki hány párt sikerült összegyűjtsön.
Ha növelni akarjuk a játékszellemet, válasszunk ki párossával gyerekeket, akik beállnak a kör közepére, és felváltva kérdeznek, a körben álló társak pedig mutatják a kártyákat. Mikor véget ér, jön a következő két játékos, majd miután mindenki sorra került, számoljuk össze, hogy kinek hány párt sikerült gyűjtenie, és készítsünk egy ranglistát.
A játék végeztével beszéljünk a grafikákról, a hulladéktípusokról, nézzük meg, melyikkel hol találkozhatunk, mit tehetünk velük, ha már nincs szükségünk rájuk. Néhány gondolatot ezzel kapcsolatban csatoltunk.
Back To Top