skip to Main Content

Egy újabb állomásához érkezett a Project Bag Egyesület, partnerségben a Zöld SzékelyFöld Egyesület és Csíkszereda Önkormányzatával megvalósított a „TREES – Átláthatóság, Hatékonyság, Környezeti nevelés” projekt.

Az elmúlt év végén vált elérhetővé a projekt interaktív mobilapplikációja (TREES App), amelynek célja egyrészt hogy hatékonyabbá, átláthatóbbá tegye a zöldövezetek menedzsmentjét, másrészt hogy általa a diákok is jobban megismerjék a Csíkszeredában honos fajokat, hasznos, érdekes információkat tudjanak meg.  

A projekt keretében számos környezeti nevelési tevékenység valósul meg, amelyekkel célunk a város 12 tanintézményének, legalább 700 diákjának a bevonása. A tevékenységek között lesznek foglalkozások az iskolákban, kincskereső verseny a városban, de számos terepi feladat is. Az elkészült mobilapplikáció jelenleg a Csíkszeredában évekkel ezelőtt végzett fafelmérések adatait tartalmazza, amelyek természetesen aktualizálásra szorulnak, hiszen az elmúlt években sok változás történt a város faállományában. A város több területén voltak nagyobb beruházások, de általánosan elmondható, hogy a tömbházak környezete is jelentős átalakuláson ment át.

Az elmúlt időszakban a Kós Károly Szakközépiskola diákjaival indítottuk el a terepi foglalkozásokat, ezeken az alkalmakon kis csoportokban térképpel, illetve mobilapplikációval a kézben ellenőriztek le egy-egy lakóövezetet. A térképen, az ahhoz mellékelt adatlapon jelölték be azokat a fafajokat, amelyek már nem találhatók meg a terepen, és azokat, amelyeket utólag ültettek, de ellenőrizték azt is, hogy a faj megfelelően volt-e meghatározva, azonos-e az applikációban szereplővel.

Az elkövetkező időszakban folytatjuk a terepi foglalkozásokat, hogy minél hamarabb tudjuk aktualizálni az adatbázist. Ebbe a folyamatba a VII-XII-es osztályok is bekapcsolódhatnak, egy „terepi biológiaóra” keretében. Jelentkezni a 0742-125368-as telefonszámon, vagy az info@zoldszekely.ro email címen lehet.  

Back To Top